Wat is yoga

Yoga betekent ‘verbinden'. Dat kan het verbinden van lichaam en geest zijn , het verbinden van beweging met ademhaling, verbinden met anderen, met het huidige moment, et cetera. Yoga wordt al duizenden jaren beoefend en is momenteel populairder dan ooit. Hoewel yoga vaak wordt geassocieerd met lichaamshoudingen, is yoga meer dan dat alleen.

Het woord 'yoga' komt uit het Sanskriet, een klassieke taal uit India, en stamt af van het woord 'yuj', wat 'juk' betekent. Dat is het houten werktuig waar de boer twee emmers op zijn schouders mee kan dragen. Het juk verlicht het werk en zorgt voor balans.
De oudste definitie van yoga is te vinden in De Yoga Sutra’s van Patanjali (+/- 300 voor Christus): “yoga brengt de wervelingen van de geest tot stilstand.” (“Yoga citta vritta nirodha.”) Patanjali beschrijft in zijn boek een 8-voudig pad om hiertoe te komen. Op dat pad, spelen naast yogahoudingen, ook ademhaling en meditatie een belangrijke rol. 

Tirumalai Krishnamacharya (1888-1989) is de grondlegger van de fysieke (hatha) yoga zoals we die in het westen kennen. Pattabhi Jois (1915-2009) en B.K.S. Iyengar (1918-2014) waren zijn leerlingen. Vanuit de hatha yoga zijn de diverse huidige fysieke yogastijlen ontstaan.

Yoga is voor iedereen: man & vrouw, jong & oud. Je hoeft niet lenig te zijn om aan yoga te kunnen doen. 

Yoga kan een positief effect hebben op het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het beheersen van de ademhaling (pranayama) is een belangrijk onderdeel van yoga. Dit heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel omdat het de werking van de nervus vagus stimuleert. Deze lange zenuw loopt vanuit de hersenen met vertakkingen onder meer door het diafragma naar de organen. Deze zenuw is onderdeel van het parasympatisch zenuwstelsel, wat zorgt voor herstel na inspanning. En dat is iets waar veel mensen momenteel naar op zoek zijn. In onze moderne maatschappij zijn we voortdurend bezig, we worden de hele dag door geprikkeld, we hebben (of nemen) nauwelijks tijd om uit te rusten en om te herstellen na inspanning. 

Tijdens de yogales ben je dus niet alleen met je lijf bezig. Yoga kan deels als een fysieke work out worden ervaren, maar is echt veel meer dan dat. De yogales is een meditatie in beweging: ademhaling en bewegingen worden gesynchroniseerd voor concentratie en focus zodat je mind kalm wordt en je tot jezelf kunt komen. Het wordt rustig in je lichaam en in je hoofd. Je leert om je niet mee te laten meevoeren door jouw eigen gedachten. In plaats daarvan neem je afstand. Je laat de gedachten komen, en je leert ze ook weer te laten gaan. Je oefent in het oordeelloos observeren en accepteren wat er op dat moment is. Bij yoga draait het niet om wilskracht, maar om bewustwording, om inzicht.

Op onder meer de volgende websites is meer over yoga te lezen:
www.yoga-international.nu
www.yogaonline.nl